4 lépés, amiről soha ne feledkezz meg, ha sikeres sales oldalt akarsz

4 lépés, amiről soha ne feledkezz meg, ha sikeres sales oldalt akarsz

A sales oldalnak gyakorlatilag egyetlen feladata van – a vevő meggyőzése arról, hogy Nálad kérjen árajánlatot vagy vásároljon.

A lehetséges ügyfeleink esetében a munka mindig az aktuális helyzet felmérésével kezdődik: megvizsgáljuk a honlapot, elemezzük a konkurencia weboldalait, kulcsszókutatást végzünk, stb.

Ennek során sokféle hibával szoktunk találkozni, amiket négy fő kategóriába lehetne sorolni:

  • Rosszul felépített honlap, sok múltban elkövetett keresőoptimalizálási hibával – ilyenkor általában egy teljesen új oldal felépítését szoktuk javasolni.
  • Jól felépített oldal, bizonyos keresőoptimalizálási hibákkal – ebben az esetben az oldalt megtartjuk, de elkezdjük fejleszteni, és javítani.
  • Jól felépített, működő honlap, rengeteg kihagyott lehetősséggel, amivel pedig díjnyertes lehetne – értelemszerűen ilyenkor ezekre koncentrálunk.
  • Tökéletesen felépített honlap, jó helyezésekkel – ebben az esetben megkérdezzük, pontosan miért jöttek hozzánk, és arra koncentrálva kezdünk segíteni.

Ebben a cikkben most arra szeretnék fókuszálni, hogy kell felépíteni és fejleszteni egy weboldalt. ugyanis több esetben tapasztaltuk már meg azt, hogy egy ügyfél hanyagság, vagy pusztán a hozzá nem értés miatt nem él bizonyos lehetőségekkel, amik nemcsak keresőoptimalizálási, de üzleti előnyökkel is járhatnának.

Mielőtt még belevágnánk a közepébe…

Tudjuk, hogy valószínűleg a konkrét tippjeinkre vagy inkább kíváncsi, és hidd el, máris rátérünk a lényegre, de előtte meg kell Veled osztanunk egy fontos észrevételt.

Gyakran tapasztalt hiba, hogy valaki egyetlen teljes egységként kezeli a sales oldalt, ahelyett, hogy kisebb részekre bontva kezdené el vizsgálni.

„Nem működik a sales oldalam” – mondhatná ezt akkor, ha nem sikerül elérni a várt eredményeket.

Ahelyett viszont, hogy az egész oldalt minősítenéd, és úgy, ahogy van, kidobnád a kukába, bontsd le kisebb egységekre!

Lehet, hogy csupán egy apró részlet megváltoztatásával hatalmas sikereket tudnál elérni.

Amikor elkezdesz a sales oldaladon dolgozni, mindig egyesével haladj végig az egységeken, és minden változtatás után tesztelj, tesztelj és tesztelj!

Így rögtön ki fog derülni, hogy mi volt az a tényező, ami visszavetette az oldalad teljesítményét.

A tesztelés előtt viszont ügyelj arra, hogy pontosan tisztában legyél a korábbi konverziós rátáddal.

Az első lépés: mindig végezz kutatást!

Az első lépés: mindig végezz kutatást!

Ez gyakorlatilag a nulladik lépés kellene, hogy legyen, hiszen senki nem kezdhet úgy munkába, hogy nem méri fel előtte a terepet.

Mit jelent ez a Te esetedben, ha weboldalt készítesz?

#1 Nézz utána a kulcsszavaidnak!

Először is kulcsszó kutatást végzel a saját témaköröddel kapcsolatban.

Bármilyen területtel is foglalkozik majd az oldalad, abban biztos lehetsz, hogy nem csak 1 keresőszó létezik hozzá, és neked meg kell tudnod, hogy melyek a legmegfelelőbbek.

Ellenőrizd, hogy milyen kulcsszavakra, vagy kulcsszó kombinációkra érkezik a legtöbb keresés átlagosan egy hónapban.

Lehet, hogy egy szót 10.000-szer írnak be a Google-be, míg egy másikat csak 170-szer.

És emellett a kutatás során látni fogod azt is, hogy ha a jövőben Google Ads hirdetéseket készítenél az adott kulcsszóra, akkor milyen magas kattintási költségekkel kell majd számolnod.

Rengeteg adathoz juthatsz így hozzá, ami a honlapod felépítésének alapjait képezi, hiszen, ha az itt szerzett információkra támaszkodsz, tudni fogod, milyen szavakra kell koncentrálnod.

#2 Ismerd meg a konkurenciát

A másik fontos pont a konkurencia elemzés.

Bármibe is kezdesz, biztos lehetsz benne, hogy már valaki más is hozott létre honlapot ezzel, vagy legalábbis egy hasonló témával kapcsolatban.

A verseny viszont nem ott kezdődik, hogy Te önerőből szembeszállsz vele – előbb megtudod, hogy ő hogyan dolgozik, és ez alapján kezded el te is a munkát. Ez a kulcsszó kutatáshoz szorosan kapcsolódó lépés, ugyanis azt figyeled meg, hogy versenytársaid hányadik helyen jelennek meg a Google természetes találati listáján a Te kulcsszavaidra, és megnézed, hogy ehhez pontosan hány oldalukra mutató linkre volt szükségük.

A második lépés: töltsd fel tartalommal az oldaladat!

A második lépés: töltsd fel tartalommal az oldaladat!

Egy alapos kutatás után úgy gondolhatod, hogy nem lesz nehéz megírni az oldalad fő tartalmát, mégis az ügyfeleink részére ez fejtörést okozhat.

Mire kell feltétlen figyelned írás közben?

#1 Írj olvasható, könnyen értelmezhető főcímet!

Ez elsőre roppantul egyszerűnek hangzik, de valójában rengeteg részletet figyelembe kell venni a tökéletes sales oldal főcímének a megalkotásához.

Ahhoz, hogy olyan főcímet írhass, ami igazán megszólítja a vásárlókat, először is töviről-hegyire ismerned kell a célközönségedet.

Tudd meg, mi az, amit el szeretnének érni a vásárlással, és ezt akár hangsúlyozd is ki a főcímben, hogy magukénak érezhessék az ajánlatot!

Ahhoz, hogy minél figyelemfelkeltőbb legyen, akár használhatsz kiemeléseket, dőlt, vagy félkövér betűtípusokat is.

#2 Fejtsd ki a problémát, amit a terméked/szolgáltatásod megold!

Fejtsd ki a problémát, amit a terméked/szolgáltatásod megold!

A probléma részletes szemléltetésével megmutathatod a potenciális vásárlóidnak, hogy megérted, mire és miért van szükségük.

Ez a fajta „tudom, hogy min mész keresztül” hozzáállás a vásárlók érzelmeire is hat, és sokkal nyitottabbak lesznek a vásárlásra valaki olyantól, aki megérti őket.

Próbáld meg tehát egy kicsit a vevő szemszögéből vizsgálni a termékedet, és úgy bemutatni a sales oldalon!

#3 Kezeld a kifogásokat!

Nemcsak a közönséged igényeivel, hanem a bennük felmerülő kétségekkel és kifogásokkal is tisztában kell lenned.

Ugyanis, ha nem kezeled ezeket a kifogásokat, azzal már meg is pecsételted a sales oldalad sorsát: az alacsony konverziós rátát.

A veszteségtől való félelem (legyen az idő-, vagy pénzbeli) nagyon erős az emberekben egy vásárlás során.

Kinek a fejében ne motoszkálna ott, hogy „mi van, ha ez a termék teljes pénzkidobás”?

Ezt a félelmet enyhíteni lehet korábbi elégedett vásárlók értékeléseinek feltüntetésével, ajánlásokkal, jól kigondolt garanciákkal és a Gyakran Ismételt Kérdések szekcióval.

Az értékeléseket mindenképp az oldal tetején, a hajtás felett helyezd el, azaz úgy, hogy az olvasónak ne kelljen legörgetnie az oldalon ahhoz, hogy meglássa őket.

Ezzel már rögtön egyfajta biztonságérzetet kelthetsz benne, hiszen ha ránéz az oldalra, egyből egy pozitív visszajelzést olvashat.

Emeld ki akár az ajánlás kulcsszavait – azokat a mondatrészeket, amelyeket Te a legerősebbnek érzel!

#4 Ne szólítsd az olvasót idejekorán vásárlásra!

Ne az legyen az első a sales oldalad tartalmában, hogy az olvasót vásárlásra szólítod fel!

Igen, egy ilyen oldal feladata valóban az eladás, de finoman is el lehet érni ezt a célt, anélkül, hogy a vásárlónak olyan érzése lenne, hogy mindenképpen le akarod nyomni a torkán a terméket.

Először ismertesd azt, amit el szeretnél adni, tüntesd fel a problémát, amit megold, a plusz termékelőnyöket, garanciákat, és csak ezek után szerepeljen a vásárlásra felszólító gomb.

Így elkerülheted, hogy elijeszd a vásárlásra még nem feltétlenül megérett vásárlókat.

#5 Gondolj azokra is, akik általában csak átfutják a szövegeket!

Meglehet, hogy amint ezt a cikkünket olvasod, elsőre Te is csak végiggörgettél rajta és az alcímeket olvastad el.

Ezzel rengetegen vagyunk még így: csak átfutjuk a szöveget, elolvassuk a számunkra fontosnak tűnő kiemelt részeket, a szövegben azonban nem mélyedünk el, és a részletek felett csak átsiklik a tekintetünk. Készülj fel rá, hogy a sales oldaladon lévő tartalmak is így járnak az esetek jó részében, ezért használj kiemeléseket, pontokba sorolást, alcímeket!

#6 Cseréld meg a sorrendet!

Cseréld meg a sorrendet!

Mivel ennyire sokan hajlamosak vagyunk átgörgetni a szövegen, nem mindegy az sem, hogy hol kezded az átalakítást.

Először mindenképpen az oldal tetejére koncentrálj, hiszen ez az első, amit az érdeklődő meglát.

Utána kezdd el az oldal aljának a módosítását, hiszen a legtöbben a lap tetejét elolvasva egyből legörgetnek az oldal aljára megtekinteni az árat, a lehetséges fizetési módokat, stb.

A lap középső részét hagyd tehát a végére, ha a sales oldalad tartalmának átszerkesztéséről van szó!

A harmadik lépés: használd ki a tartalomírás erejét!

Sokszor tapasztalom azt is, hogy egyes weboldal tulajdonosok nem tudják, hogyan kell használni a tartalmat egy céges honlapon, holott három igen komoly célra is fordíthatjuk a jól megírt

#1 Gyűjts látogatót!

Az a honlap hasznos, ami informál – ezt vallja nem csak a felhasználók döntő többsége, de maga a Google is.

Ha pedig első helyre akarsz kerülni, akkor valóban hasznosnak kell lenned, így ne feledd a legfontosabb szabályt: tartalomírásnál a felhasználót kell segítened!

A Google algoritmusai számára ugyanis kiemelt fontosságú a jó minőségű tartalom, ami nem arról szól, hogy minél többször említed meg a számodra fontos kulcsszót, és közben folyamatosan vásárlásra ösztönzöl.

A jó szöveggel tájékoztatod a látogatóidat, és már azelőtt válaszolsz a felmerülő kérdéseikre, hogy egyáltalán feltennék őket – és ez a hozzáállás fog kifizetődni a rangsorolásnál is.

De a keresőoptimalizáláson túl más, kézzelfoghatóbb haszna is van a tartalommarketingnek.

#2 Építs bizalmat!

Mit érzel, mikor egy olyan oldalt olvasol, ami mindent elmond az adott tevékenységi körrel kapcsolatban, minden apró részletre kitérve, hogy utána már Te is úgy érezd, otthonosan mozogsz a témában?

Hát azt, hogy egy valódi szakértővel beszélgetsz.

És ki mástól rendelnél terméket, vagy szolgáltatást, mint aki az imént bizonyította neked hozzáértését?

Erről szól a content marketing: gyakorlatilag tanítod az olvasóidat, bevezeted őket a szakmád rejtelmeibe, és ezzel folyamatosan építed az irántad érzett bizalmukat.

A vásárláshoz, vagy bármilyen más cselekvéshez pedig éppen a bizalomra van a leginkább szükség.

#3 Irányítsd a látogatóidat!

Irányítsd a látogatóidat!

A harmadik fontos cél, aminek eléréséhez a tartalmat, mint eszközt használhatod, az a felhasználók irányítása!

Egy oldalon elhelyezett szöveg akkor sikeres igazán, ha további böngészésre, olvasásra, vagy akár valamilyen cselekvésre ösztönzi az közönségét. Így lehetséges az is, hogy jól megfogalmazott és elhelyezett mondataiddal úgymond terelgetheted a látogatóidat a Neked megfelelő irányba.

Szeretnéd, ha minél több konverziót hajtanának végre a honlapodon?

Biztasd őket hírlevél feliratkozásra, visszahívás kérésre, bármiféle kapcsolatfelvételre, vagy akár vásárlásra folyamatosan, és ezzel nagyobb hasznot érhetsz el, mint akár egy hatalmas kampánnyal.

Nem is hinnéd, de előfordulhat, hogy egyetlen kis gombon múlik, hogy az érdeklődőből végül vásárló lesz-e.

Egy sales oldal esetében a CTA (Call to action) gyakorlatilag a vásárlásra, előfizetésre felszólító gomb.

Legyen a gomb figyelemfelkeltő mind színében, mind szövegezésében, és ügyelj arra, hogy passzoljon az oldal tartalmához!

Sugalljon pozitív megerősítést, amire a vásárló bólogatni fog, és vizuálisan is legyen elég erős ahhoz, hogy rákattintsanak!

A negyedik lépés: Használd ki az elfekvő domaineket!

Az előző három nagy lépést minden honlap tulajdonos számára kötelezőként írtam le, de ez az utolsó már egy fokkal speciálisabb esetet feltételez.

Találkoztam ugyanis olyan ügyféllel, akinek nem csak egy, de több domain is volt a tulajdonában a számára releváns kulcsszavakkal – mégsem kezdett velük igazán semmit, ugyanis nem tudta, milyen remek lehetőségek rejlenének ezek felhasználásában.

Kapásból én most hármat sorolnék fel:

#1 Egy újabb felület

A fentebbi pontokban már kifejtettem, mennyi lehetőség rejlik egy jól felépített oldalban akár üzleti szempontból is.

Mit gondolsz, nem segítene, ha egyszerre több ilyen honlap is a rendelkezésedre állna?

Persze nem kell ebbe is azt az elképesztő energiát befektetni, mint a fő honlapodba – de az itt elhelyezett tartalmak éppen úgy a hasznodra válnak, mint a fő cikkeidnél.

Írj le minden fontos információt itt is, egyetlen oldalra, amire csak szüksége lehet annak, akik a Te tevékenységi köröd után érdeklődik, és máris lehet, hogy sokkal több emberhez jutottál el, mint ha csak egy fő weboldalra összepontosítottál volna.

#2 Egy újabb konverzió optimalizáló lehetőség

Egy újabb konverzió optimalizáló lehetőség

És mi legyen a célja ennek az oldalnak?

A leghasznosabb, ha a számodra fontos konverziókat tudják itt is végrehajtani a látogatók.

Szentelheted ezt a külön oldalt például a kapcsolatfelvételnek is – miközben írod a szöveget, és elmondasz mindent az olvasódnak, a nagyobb szakaszok között lehetőséget adsz, hogy felvehessék Veled a kapcsolatot, vagy árajánlatot kérhessenek tőled.

A végső célod ugyanis még mindig az, hogy ügyfeleket gyűjts cégednek, és erre ez is egy kiváló lehetőség.

#3 Egy újabb eszköz a keresőoptimalizálási sikerért

A több weboldal több esélyt jelent a legjobb helyek megszerzéséhez a Google természetes találati listáján.

Gondolj úgy erre, mint a Forma1-re: egy istállóból két versenyző indul, és ha csak egyikük is ér célba, a csapatnak az már siker.

Így van ez a két weboldaladdal is, még akkor is, ha igazán csak az egyik „győzelmére” hajtasz.

Emellett pedig, ha mást nem, linket mindenképp szerzel fő honlapodnak erről a másodlagos domainről, és minél jobban fejleszted ezt, annál többet fog érni a hivatkozás is, ami megint csak előnyt jelent a keresőoptimalizálásban.

Hozd ki a legtöbbet abból, ami a tiéd

A sales oldal csupán egy, – bár kiemelten fontos – eleme a weboldaladnak, aminek a kialakításához idő kell.

Reméljük, hogy ezek a tanácsok hasznosak voltak számodra, és tudod őket alkalmazni a saját értékesítői oldaladon.

Egy jó weboldal elkészítése azonban hatalmas munka, és sokszor nem megy egyedül.

Ha úgy érzed, profi segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy töltsd ki árajánlatkérő űrlapunkat!

Mi azért vagyunk, hogy Te sikereket érj el!

Imádunk profi weboldalakat készíteni – örülünk, hogy Te is árajánlatot kérsz tőlünk!

Ha kitöltöd űrlapunkat, igyekszünk minél részletesebben felmérni az igényeidet, hogy olyan oldalt építhessünk Neked, amilyenre valóban szükséged van a sikerhez.

Várjuk, hogy átbeszélhessük a részleteket!

Hogyan tovább?

Rengeteg igazán hasznos információt és trükköt találsz itt.