Bye-bye szövegírók, elveszi a munkátokat a ChatGPT! – Vagy mégsem?

Bye-bye szövegírók, megérkezett a ChatGPT!

Van még létjogosultsága a marketing szövegírók munkájának napjainkban?

2023 volt az az év, amikor igazán berobbant a köztudatba a mesterséges intelligencia, ugyanis megjelentek a hétköznapi felhasználók számára is elérhető verziók az interneten.

Jelenleg az egyik legismertebb és legnépszerűbb ilyen jellegű szoftver a ChatGPT, mely számos problémánkat oldhatja meg: kérdésekre válaszol, szöveget alkot, vázlatot ír, csak hogy néhány funkciót említsünk a repertoárból.

A technológia fejlődése mindig újraosztja a lapokat: bizonyos teendőket elvesz a munkavállalóktól, de egyúttal új feladatokat, feladatköröket is generál.

Ezek alapján a vadonatúj MI (vagy angolul AI) programok térnyerése azt jelenti, hogy a hivatásos szövegírók búcsúzhatnak a munkájuktól?

Mi értelme fizetni egy profi szövegírónak, hogyha ugyanazt az írást össze tudja rakni egy ingyenesen elérhető „szövegíró robot”?

Hirtelen rávághatnánk, hogy „ideje lesz új meló után nézniük”, de ahhoz, hogy reális választ kaphassunk a bejegyzés elején feltett kérdésre, számba kell vennünk a MI szoftverek erősségeit és gyengeségeit is.

Őszintén a mesterséges szöveggeneráló programokról

Mindenekelőtt le kell szögeznünk: mi is egyetértünk azzal, hogy a ChatGPT (és minden egyéb mesterséges intelligenciát használó szoftver) rendkívül hasznos és úttörő újításnak minősül, mely számos munkafolyamatot fog megreformálni a közeljövőben.

Sokan úgy gondolják, hogy az új szoftveres technológia a szövegírás terén is átveszi majd a vezető szerepet.

A felvetés jogos, ugyanis igencsak ígéretes szövegírónak tűnik a ChatGPT, ám a hozzá fűzött remények igen hamar szertefoszlanak, hogyha a jelenleg elérhető verziókat ténylegesen megdolgoztatjuk.

A ChatGPT rengeteg feladatot el tud végezni helyettünk (ezekről a későbbiekben bővebben is szót ejtünk), azonban a szövegalkotással még több ponton is meggyűlik a baja, pláne, ha magyarul kell írnia.

Nem hiszed?

Olvass tovább a konkrét példákért!

Kérj árajánlatot, és INGYENES témakutatást kapsz tőlünk!

Nem tudod, miről lehetne cikket írni az iparágadban? Ha csak emiatt nem bízol a szövegírásban, akkor árajánlatod mellé mi most gyűjtünk 10 témát, és még 3 Facebook posztot is írunk neked ingyen!

Nyelvi, fogalmazásmódbeli hibák

A MI alapú szöveggeneráló programok alapját az angol nyelvhez igazítva készítették, ezt az alapot használják a magyar szövegek megalkotására is.

Ebből kifolyólag gyakran találkozhatunk rendkívül magyartalan, nyakatekert mondatokkal.

Annak érdekében, hogy érthető legyen, mire is gondolunk, összegyűjtöttünk néhány konkrét példát, melyekbe a program tesztelése során botlottunk bele.

Autószerelés (olaj- és generátorcsere) kapcsán kérdeztük a Chat GPT-t; a válaszaiban aláhúzva láthatod a szerintünk nem túl kifinomult fogalmazással megalkotott szövegrészeket.

Nyelvi, fogalmazásmódbeli hibák
Nyelvi, fogalmazásmódbeli hibák

Elismerjük, hogy meg lehet érteni, amiket a ChatGPT mondani szeretett volna nekünk, de milyen érzést keltene benned, hogyha egy neves autómárka hivatalos szalonjának weboldalán ilyen stílusú szövegeket találnál?

Egy igényes és intelligens ember mindenképp feltenné magában a kérdést, hogy vajon milyen profizmus állhat a cég mögött, ha még leírni sem tudják normálisan, amit csinálnak?

Sőt, gondoljuk egy picit tovább a dolgot: Te kitennél a saját weboldaladra ilyen fogalmazásmóddal egy szöveget?

Ha a válaszod nem, akkor el is érkeztünk az első olyan ponthoz, ami igazolja, hogy a szövegírók csillaga még nincs leáldozóban.

Kedves ChatGPT, miért hazudsz?

Bár a nyelvi hibák is kellemetlenek lehetnek, van egy ettől is nagyobb probléma a ChatGPT-vel: valami okból kifolyólag időnként téves információkat szúr be a szövegeibe, ami miatt úgy tűnik, mintha „kitalálna” dolgokat.

A fals infókat teljesen meggyőző módon építi be az irományaiba.

Véleményünk szerint ez sokkal több kellemetlenséget okozhat, mint a nyelvhelyesség, ugyanis minden általa írt információt le kell ellenőrizni, ha szakmailag hiteles szövegeket szeretnénk látni a weboldalunkon.

Itt is gyűjtöttünk néhány példát, amikor a Chat GPT félreinformált minket: arra kértük, hogy írjon Petőfi Sándor életéről egy fogalmazást nekünk.

Kedves ChatGPT, miért hazudsz?

Az aláhúzott részben olvasható, hogy igencsak eltér a program véleménye az iskolában tanultaktól.

Ha ez még nem lenne elég, folytattuk a sort, és a továbbiakban arra kértük, hogy keresse meg nekünk Petőfi legnépszerűbb költeményét, valamint, hogy idézzen a Nemzeti dalból.

Az eredmények itt is inkább mulatságosak, mintsem szakmaiak lettek.

Kedves ChatGPT, miért hazudsz?
Kedves ChatGPT, miért hazudsz?

Mint látható, a költemények pontos idézése nem tartozik a Chat GPT erősségei közé, továbbá Petőfi Sándor halálára vonatkozóan is sajátos elméletei vannak, pedig ezek az információk elég könnyen felkutathatók bárki számára.

Az ilyesfajta tévesztések ismét ráerősítenek arra, hogy (jelenleg) nem szabad vakon megbízni a ChatGPT képességeiben.

Kérj árajánlatot, és INGYENES témakutatást kapsz tőlünk!

Nem tudod, miről lehetne cikket írni az iparágadban? Ha csak emiatt nem bízol a szövegírásban, akkor árajánlatod mellé mi most gyűjtünk 10 témát, és még 3 Facebook posztot is írunk neked ingyen!

Tanácsot inkább ne kérj tőle!

A ChatGPT-vel remekül el lehet cseverészni, ha az embernek nincsen jobb dolga.

Az ezzel kapcsolatos pszichológiai hatásokat nem hatáskörünk kielemezni, ám ezektől függetlenül is azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint inkább ne tőle kérjünk tanácsot, ugyanis a ChatGPT támogató hozzáállása ellenére időnként vitatható ötleteket ad.

Szerencsére illegális és életveszélyes tevékenységekre nem buzdít, ám a képtelen és értelmetlen ötletek megvalósításában nagyon is partner.

Részletes tanácsadást kaptunk tőle például arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene egy WC deszkára napelemet szerelni.

Tanácsot inkább ne kérj tőle!

Bajunk ugyan nem lenne, hogyha megvalósítanánk a napelemes WC deszka ötletét, de attól, hogy valami kivitelezhető, nem biztos, hogy van értelme megcsinálni.

Ebből kifolyólag azt javasoljuk, hogy a döntésekkel kapcsolatban inkább a saját józan eszünkre hagyatkozzunk, és ne a ChatGPT-t kérdezzük egy-egy ötletünk megfelelőségéről.

Van egyáltalán valami, amire használhatók a MI szoftverek? Természetesen!

Nem célunk leszólni a ChatGPT-t és egyéb, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvereket, ugyanis számos dologban könnyíthetik meg az életünket – még akkor is, ha szövegírásban jelenleg még nem számíthatunk rájuk.

A MI alkalmazások remekül tudnak segíteni nekünk:

  • kutatómunkák elkészítésében. Legyen szó piackutatásról, konkurenciaelemzésekről, különféle cikkek felkutatásáról vagy bármi hasonlóról, egyes MI rendszerek az emberi idő töredéke alatt tudnak információt gyűjteni a kért témában. Természetesen a kapott forrásokat továbbra is felül kell vizsgálni és manuálisan feldolgozni, ám azzal, hogy megspóroljuk magunknak a kutatómunkát, hosszú-hosszú órákkal rövidül meg az adott projekttel kapcsolatos munkaidő.
  • vázlatok megírásában. A prezentációk, hosszabb esszék vagy egyéb szövegek megalkotásában fontos szerepe van a felépítésnek. Ehhez remek vázat tud készíteni nekünk a ChatGPT. Bár a részletes kidolgozás a mi feladatunk marad, egy profi és részletes vázlat megírásával hatalmas terhet vesz le a vállunkról a program. Ami a legjobb benne, hogy sokszor olyan vázlatpontokat is ad, amikre magunktól nem feltétlen gondoltunk volna, így új ötletekkel gazdagodhatunk.
  • összefoglalók, kivonatok készítésében. A szoftverek bizonyos verziói már képesek megadott weboldalak (vagy azok bemásolt) tartalmának összefoglalására, ami sok esetben meggyorsíthatja a manuális információfeldolgozás ütemét.
  • az ötletelésekben. A ChatGPT remek eszköz lehet, hogyha például domain nevet keresel, esetleg a vállalkozásodhoz, új termékedhez vagy egyéb projektedhez keresel fantázianevet. Percek alatt képes generálni több tíz vagy több száz ötletet – annyit, amennyit a saját képzeletünk csak órák vagy napok alatt lenne képes produkálni.

Mindezeken felül a programozás és matematika terén szintén nagy lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, ám még ezeken a területeken sem lehet önálló projektvégzést rábízni.

A MI/AI hasznos dolog, de még nem úgy, ahogy azt sokan gondolják

Összefoglalva a fentieket ismét kiemelnénk, hogy a ChatGPT és társai hihetetlenül hasznos eszközök, de akkor tudjuk őket igazán jól használni, ha egyaránt tisztában vagyunk az erősségeikkel és korlátaikkal.

A MI szoftverek kiválóak bizonyos munkafolyamatok meggyorsítására, ám az emberi munkaerőt még nem helyettesítik a szövegírás területén itthon, és várhatóan még egy jó darabig nem is fogják, így egyelőre nem kell aggódniuk a szövegíróknak, nagyon is szükség van rájuk.

Mi arra biztatunk mindenkit, hogy ismerkedjen ezekkel az új technológiákkal, vegye ki belőle azt, ami az ő vállalkozásának hasznos lehet, a szövegírást viszont bízza profi szövegírókra, akik hiteles tartalmú és marketing szempontból is hatékony írásokat tudnak prezentálni.

A MI-nak köszönhetően lehetséges, hogy ezek után a Te cikked megírására is jut majd ideje a legjobbaknak.

Töltsd ki űrlapunkat, és árajánlatod mellé 10 témát kapsz, valamint 3 Facebook poszt szöveget, amit bármikor felhasználhatsz!

Hogyan tovább?

Rengeteg igazán hasznos információt és trükköt találsz itt.